Wat zijn containers?

Containers zijn geïsoleerde omgevingen waarin applicaties kunnen worden uitgevoerd. Ze zijn vergelijkbaar met virtuele machines (VM’s), maar in tegenstelling tot VM’s gebruiken containers geen volledig besturingssysteem. In plaats daarvan delen containers het besturingssysteem van de host, maar hebben ze hun eigen geïsoleerde omgeving voor het uitvoeren van applicaties. Hierdoor kunnen containers lichtgewicht en efficiënt zijn, omdat er geen overhead is van het draaien van een volledig besturingssysteem voor elke container.

Containers worden vaak gebruikt voor het verpakken en implementeren van applicaties en services. Door applicaties in containers te verpakken, kunnen ze gemakkelijk worden overgedragen van de ene omgeving naar de andere, zoals van een ontwikkelomgeving naar een productieomgeving. Dit maakt het gemakkelijker om consistente en betrouwbare implementaties te beheren en te leveren.

Er zijn verschillende containerplatforms beschikbaar, waaronder Docker, Kubernetes en containerd. Deze platforms bieden tools en functies voor het bouwen, beheren en schalen van containers.