Waarom zeggen mensen dat SAFe gewoon Waterval is maar dan in een nieuw jasje.

Er zijn mensen die zeggen dat SAFe (Scaled Agile Framework) gewoon Waterval is, maar dan in een nieuw jasje, omdat SAFe en Waterval bepaalde overeenkomsten hebben. Dit is echter een simplistische en onjuiste voorstelling van zaken.

Het Waterval-model is een traditionele projectmanagementmethode waarbij er in verschillende fasen wordt gewerkt, waarbij elke fase pas begint nadat de vorige fase is afgerond. Dit maakt het moeilijk om aanpassingen aan te brengen tijdens het proces en maakt het ook lastig om te reageren op veranderende klantbehoeften. Het Waterval-model is ook gericht op het opleveren van een compleet en volledig getest product aan het einde van het proces.

SAFe daarentegen is gericht op het leveren van waarde op een flexibele manier door middel van een Agile aanpak. Het is ontworpen om te schalen naar grotere, complexere organisaties en omvat elementen van Agile, Lean en systeemdenken. SAFe benadrukt het belang van continue integratie en levering, evenals het belang van feedback en aanpassing om aan veranderende klantbehoeften te voldoen. In tegenstelling tot het Waterval-model, is SAFe gericht op een continu proces van verbetering en flexibiliteit.

Hoewel SAFe en Waterval bepaalde overeenkomsten hebben, zoals het gebruik van bepaalde rollen en verantwoordelijkheden, zijn er ook belangrijke verschillen. SAFe is ontworpen om de voordelen van Agile op grote schaal te leveren, terwijl het Waterval-model gericht is op het plannen van het volledige project en het opleveren van het product aan het einde van het proces. Dus hoewel SAFe en Waterval op sommige vlakken op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen beide frameworks.